Yüzme havuzlarında kullanılmak üzere birçok çeşit kimyasal düzenleyici mevcuttur. Farklı kimyasal maddelerin değişken durumlarda kullanılmak üzere üretildiğini düşünürsek havuz sularının düzenlenmesi oldukça zor ve bilgi isteyen bir iştir. Bu yüzden Quardex markasının sahibi AEC Kimya gibi alanında deneyimli üreticilerden ya da bayilerden teknik destek alınması kullanıcılar açısından her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Bununla birlikte kullanıcıların asla uygulamaması gereken en kötü kimyasal kombinasyonları ise şu şekilde sıralanabilir:
Yüksek pH + Yüksek Kalsiyum: Bu reçete ile havuz suyunda yüksek miktarda bulutlanma gözlenirken, su yüzeylerinde ve borularda kalın tabakalar oluşabilir. Hatta dikkat edilmediği takdirde kalsiyumdan oluşan keskin kristalize nodüller de görülmesi olasıdır.
Yüksek pH + Düşük Klor: Bulanma ve yosunlaşma için en ideal su kombinasyonudur. Yosunlar, yüksek pHseviyesinde barınırken, düşük klor üremeleri için en uygun ortamı sağlayacaktır.
Düşük pH + Düşük Alkalinite: Bakır, metal, çelik, alçı gibi yüzeylerde yüksek miktarda aşınmaya sebep olabilir. Düşük pH yosunların engellenmesi ve klorun verimi için ideal olsa da 7.0 aşağısında olduğunda asidik su havuzyüzeylerini ve havuz ekipmanlarına zarar vermeye başlayabilir.
Düşük pH + Yüksek Alkalinite: Yukarıdaki durumun aynısı söz konusu olsa da pH değerinin yükselmesi, alkalinitenin yüksek olmasından dolayı zorlayıcı olacaktır.
Düşük Klor + Düşük Stabilizatör: Puslu, bulutlu ve yeşil bir havuz suyu için en ideal kombinasyondur. Havuzunuzaher gün düzenli bakım sağlarsanız, klor seviyesinin ne zaman düşük olduğunu bir bakışta anlayabilirsiniz. Bu durumda hızlı davranıp havuzunuzu şoklayarak klor seviyesini yükseltebilir ve durumu çözebilirsiniz.
Yüksek Klor + Yüksek Stabilizatör: Bu ikili, yüksek klor seviyesinden ötürü (5-10 ppm) yumuşak ve parlak yüzeylere zarar verebilir.
Yüksek Stabilizatör seviyesi: 100 ppm üzerindeki stabilizatör seviyesi klorun havuzdaki işlevine zarar verir ve klor testlerinden sonuç çıkarmak imkansız hale gelir.
Yüksek Miktarda Klor Bileşenleri: Kloramin diye bilinen bileşen, suda serbest klor molekülleri ile amonyum veya nitrojenin birleşmesiyle oluşur. Aktif olarak temizleyici görevi görmeyen bu bileşen, havuz suyuyla temas edenlerde kızarık gözlere sebep olurken havuzda da koku çıkışı gözlenmesine yol açar.
Kloramin seviyesi 0.3 ppm’i geçtiği zaman havuzun şoklanması önerilir.
Yüksek Fosfat seviyesi: Fosfatlar havuza birçok kaynaktan girebilir fakat fosfat seviyesi testi 300 ppb (milyon başına partikül) sınırını geçtiğinde fosfat düşürücü kimyasallar ile havuz suyunu dengelemeniz mümkün. Fosfatlar yosunlar için besin niteliği taşıdığından havuzda fosfat seviyesinin dengede kalması önemli bir göstergedir.
AEC Kimya olarak havuz suyunun bakımı için
Quardex marka ürün grubumuzla her zaman hizmetinizde olduğumuzun altını çizeriz. 0262 754 57 23 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir ya da
info@aeckimya.com.tradresinden mail atabilirsiniz.