Yüzmenin çocuk gelişiminde en önemli sporlardan biri olduğu düşünülen günümüzde, okulların havuzlarına daha özenle yaklaşmaları kaçınılmazdır. Okulların havuzlara özen gösterirken dikkat etmesi gereken noktalardan bazıları şunlardır;
Okullarda veliler için akla havuz gelince ilk düşünülen şey acaba havuz ne kadar güvenli sorusudur. Bu sebeple okullarda yetkili mercilerin havuzlarda çocuklar için güvenli ortam yaratmaları şarttır. Bu ortamı sağlarken yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir;
Kolay bir uygulama olarak görülse de aslında bundan emin olmak çok zordur. Klor olarak bilinen dezenfektan özellikli ürün hassas bünyelerde mide yanması, alerji vb. gibi hastalıklar getirebilir. Bu yüzden havuza giren çocukların su yutmadığından emin olmak gereklidir.
Kimyasalların kullanımı her biri için ayrı özellikler gösterir. Toz kullanırken havuz fayanslarına dökülmüş olarak bırakılan kimyasallar çocuklar için zararlı olabilir. Havuzların yeni ilaçlandıktan sonra da kullanılmaması gereklidir.
Havuz kimyasalları klor, ph düzenleyiciler, yosun önleyici, çöktürücü ve berraklaştırıcı gibi ürün gruplarından oluşur. Bu ürünlerin her biri havuzun daha temiz görünmesi ve sağlıklı olması için zaman zaman kullanılabilir. Sektörün en eski firmalarından olan AEC Kimya kalite yönetim ve hassas üretim esasları ile müşterilerimiz için en ideal ürünlerin oluşmasına özen gösterir. IS0 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 gibi belgeleri ile kalitesini güvence altına almıştır.
Herhangi bir acil durumda (sağlık ya da doğal afet vb.) havuzların etrafındakiler için yapılması gerekenlerin listesi oluşturulmalıdır. Bu şekilde acil bir durumda öğrenciler ve yetkililerin zarara görmemeleri sağlanmış olur.
Yukarıda bahsedildiği gibi kimyasalların havuz kenarlarına dökülmesi ve orada çocuklar için tehdit oluşturması hiçbir okulun istemeyeceği bir durumdur. Bu yüzden kimyasal döküntüsü oluştuğu zamanlar için hazırlanacak bir acil durum eylem planı havuz operatörleri ve yetkililer için büyük önem taşıyacaktır.
Havuz kimyasallarının kullanımı sağlık açısından kimi zaman tehli olabilir. Örneğin klor fazla solunduğunda ya da cilde temas ettiğinde sağlığı tehye atabilir. Bu yüzden her kimyasalın iyice saklandığından emin olunmalı ve kullanımlarının düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir. Herhangi bir kimyasalın insan sağlığını tehye attığı durumlarda (örneğin soluma güçlüğü) yetkililerin önceden oluşturulan acil durum planını takibi şarttır.
Havuzlarda kullanılacak kimyasalların saklanması için kuru, oda sıcaklığında ve fazla ışık almayan bir oda oluşturulması önemlidir.
Üzerinde etiket olmayan bidonların kullanılmaması ve imhaya gönderilmesi tavsiye edilir çünkü yetkililerin bu ürünlerin içeriğinin ne olduğu hakkında fikir sahibi olması zordur. Böyle durumlarda satın alınan yer ile görüşülmeli ve imha için başvuruda bulunulmalıdır.
Havuz kimyasalları birbiriyle tepkimeye girebilecek ve karıştırıldıklarında büyük hasara yol açabilecek bileşenlerden oluşur. Bu sebeple bidonların içindeki ürünlerin karıştırılmaması kesinlikle tavsiye edilir.
Havuz Sularında Salgın Hastalıklardan Korunma Yolları
Sosyal ve Ticari Kullanım Amaçlı Havuzlarda Bakım Önerileri
Halka açık havuzlarda su kalitesini neler belirler?
Havuzu Kaparken En Çok Sorulan Sorular
Başarıyla Havuz Açmanın Yolları
Havuzlarda oluşan lekeleri tanımanın yolları
Havuzlarda klor azaltmanın yolları
Su Şartlandırma Sistemlerinde Kireçlenmenin Sebepleri
Yüzme havuzu bakımında en çok sorulan 3 soru
Havuz Bakımı Oteller İçin Neden Önemli?
Yüzme Havuzu Yapmanızla Hayatınızın Değiştiğini Gösteren 10 Adım
Havuz suyunda oluşabilecek en kötü kimyasal kombinasyonlar
Havuz suyundaki zararlı bileşenlerden korunmanın yolları
Kazana gönderilen düşük sıcaklıktaki besleme suyu işletmenize nasıl zarar verebilir?
Havuzunuzda neden yosun oluşur?
Havuz yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken sorular
Havuzunuzu nasıl kışa hazır hale getirebilirsiniz?
Yüzme havuzları nasıl daha sağlıklı hale getirilir?
5 maddede nasıl çocuk dostu havuz yaratılır?