Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen bilgilere göre, kimyasal kullanımın optimum seviyelerde tutulması önemlidir. Yüksek ph seviyelerinin, klorun dezenfektan etkinliğini azaltacağı bilinmektedir. İdeal değerler arasında pH (6,8-7,2), alkalinite (80-100 ppm ) kalsiyum sertlği (200-400 ppm) ve toplam çözünmüş katı madde (2500 mg/litrenin altında ) bulunmalıdır. Açık havuzlarda klor seviyeleri (1,5-3 ppm), kapalı havuzlarda ise (1-1,5 ppm) aralığında olmalıdır. Önerilen kimyasal seviyelerini korumanın, bakteriyel salgınları büyük ölçüde önleyebileceği unutulmamalıdır.
Dezenfektan seviyeleri ve kişisel hijyen kurallarına uyulmadığında karşılaşılabilecek sorunlar ve hastalıkları inceleyelim;
İşte yüzme havuzlarında sıkça görülen bazı hastalıklar ve bunlardan korunmak için öneriler:
Cryptosporidium (Crypto) Enfeksiyonları: Cryptosporidium, sudan bulaşan bir parazittir. Sulu ishale neden olabilir ve genellikle su yutulduğunda bulaşır. Crypto enfeksiyonları, havuz suyundaki dezenfektan seviyelerinin yetersiz olması veya kontamine suyun havuza girmesi durumunda ortaya çıkabilir. Cryptosporidiosis, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ciddi sorun olabilir, bu nedenle zayıf bağışıklık sistemine sahip kişiler özel önlemler almalıdır. Havuza girmeden önce mutlaka duş alın, hastaysanız veya bulaşıcı hastalığınız varsa havuza girmeyin. Kişisel hijyeninize özen gösterin, ellerle ağız ve burun bölgesine temas etmekten kaçının. Yüzme havuzu ve jakuzilerinizi düzenli olarak temizleyin.
Giardia Enfeksiyonları: Giardia, su veya gıda yoluyla bulaşabilen, protozoan parazit tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. İshal, karın ağrısı ve kusmaya neden olabilir. Havuz suyunun kontamine olması veya yetersiz dezenfektan kullanımı durumlarında bulaşabilir. Bu enfeksiyondan korunmanın yolu tabi ki yine hijyene dikkat etmekle başlıyor. Havuzunuza girmeden önce ve her tuvalet kullanımı sonrası duş alın, eğer hayvanlarla veya kirli alanlarla temasınız varsa ellerinizi düzenli olarak yıkayın. Bebeğiniz için sızdırmaz bezler kullanın ve bezini havuz başında değil bebek bakım odasında değiştirin, bebek bakımı sonrası bebeğinizi ve ellerinizi yıkamadan havuza girmeyin. Çocuklarınızı sık sık tuvalete götürün ve işletmenin temizlik kurallarına uyun. Giardia enfeksiyonları, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ciddi sorunlara sebep olabilir. Bu nedenle, hijyenik önlemlere dikkat etmek önemlidir. Semptomlar ortaya çıkarsa veya şüpheleniyorsanız, bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçiniz.
Norovirüs Enfeksiyonları: Norovirüs, kusma ve ishale neden olan bir virüstür. Havuzda enfekte olan bir kişinin dışkısı veya kusması ile suyun kontamine olması sonucu bulaşabilir. Su tesislerinde sıkça salgınların kaynağı olabilir. Norovirüs septomları gösteren kişilerle teması minimumda tutun. Özellikle kusma veya ishal gösteren kişilerle doğrudan temas etmekten kaçının. Evcil hayvanlarınızla aynı havuza girmeyin. Yüzme havuzları ve jakuzilerin temizliğine özen gösterin. Norovirüs bulaşmış suyu, yutma riskini azaltmak için yüzme havuzlarında suyu yutmaktan kaçının. Kişisel eşyalarınızı paylaşmaktan kaçının özellikle havlu ve diş fırçaları gibi. Tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyi bir şekilde yıkayın. Norovirüs yüzeylerde uzun süre yaşayabilir. Havuz başındaki şezlongları, çelik merdivenleri sık dokunulan yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte edin. Norovirüs hızlı bir şekilde yayılabilen bir virüs olduğundan, kişisel hijyen ve toplumsal sorumluluk büyük önem taşır.
Pseudomonas Dermatit: Pseudomonas bakterisi, havuz suyu veya spa sularında cilt enfeksiyonlarına neden olabilir. Kaşıntı, kızarıklık ve su kabarcıkları gibi cilt semptomlarına yol açabilir. Özellikle su temasından sonra, tuvaletten sonra ve yaralanmış cilt bölgeleriyle temas sonrasında ellerinizi iyice temizleyin. Yara veya kesikleriniz varsa, antiseptik özelliklere sahip merhem veya solüsyonları kullanarak bakteri enfeksiyonu riskini azaltın ve münkünse yara ve kesikleriniz iyleşmeden havuza girmeyin. Yüzme havuzları ve spa alanlarından önce ve sonra duş alın. Uzun süre ıslak kalmaktan kaçının. Havuzda mayo, bone kullanın ve özellikle yüzme sonrasında hemen kuru giysiler giyin. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve kronik hastalıkları olan bireyler, özel önlemler almalı ve doktorlarıyla iletişimde kalmalıdır.
Legionella Enfeksiyonları: Legionella bakterisi, su buharı veya aerosollerin solunması sonucu zatürreye neden olabilir. Havuz, spa veya su parklarında havalandırma sistemlerinde bulunabilir. Legionella enfeksiyonları genellikle su sistemleriyle ilişkilidir, bu nedenle su sistemlerinin düzenli bakımı ve temizliği, enfeksiyon riskini azaltmada önemli bir rol oynar. Su sistemleriyle temas etmiş, su gibi görünen aerosollerden korunmak için duş alırken ve yüzerken ağzınızı, burnunuzu kapatın. Su sistemlerinde su akışını düzenli olarak sağlayın.
Havuzlarınızdaki duş başlıkları, taşma ızgaraları, kobralar ve su arıtma sistemleri gibi noktalarda düzenli temizlik ve dezenfeksiyonu sağlayın.
Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler, Legionella enfeksiyonlarına karşı daha duyarlı olabilir. Bu gruplar özellikle dikkatli olmalıdır.
Acanthamoeba Keratit: Acanthamoeba, kontamine su teması sonucu, acanthamoeba adlı bir amipin neden olduğu nadir rastlanan bir göz enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon genellikle kontakt lens kullanıcılarını etkileyebilir, özellikle havuz suyuna doğrudan maruz kaldıklarında risk altında olabilirler. Ellerinizi kontakt lensleri takmadan önce ve çıkardıktan sonra temizlemek önemlidir. Ayrıca, kontakt lenslerle yüzme havuzları veya sıcak küvet gibi su sistemlerinden kaçınılmalıdır. Yüzme esnasında gözleri korumak için yüzücü gözlüğü kullanmak da önerilir. Eğer gözlerde ağrı, kızarıklık, sulanma, ışığa duyarlılık gibi keratit belirtileri ortaya çıkarsa, derhal bir göz doktoruna başvurmak önemlidir.
Bakteriyel Konjonktivit (Göz Enfeksiyonları): Havuz suyundaki bakteriler ve fazla kimyasal kullanımı göz hastalıklarına neden olabilir. Kızarıklık, sulanma, şişlik ve gözde kaşıntı gibi belirtiler gösterebilir. Bu hastalıkların önlenmesi için havuz tesislerinde uygun hijyen protokollerinin uygulanması, düzenli su testleri ve dezenfektan seviyelerinin kontrolü önemlidir. Ayrıca, yüzmeden önce duş almak, havuzda su yutulmamasına dikkat etmek ve kontamine suyla temastan kaçınmak da bireysel önlemler arasında yer alır. Alacağınız bazı önlemler sizi bu enfeksiyondan koruyacaktır. Havuza temiz ellerle girseniz bile yüzerken veya havuzdan çıktıktan sonra ellerinizle gözüne temas etmeyin. Ellerinizi sık sık ve etkili bir şekilde yıkayın. Su ve sabun kullanarak en az 20 saniye boyunca ovalayın. Eğer gözlerde kızarıklık, sulanma, kaşıntı, iritasyon gibi belirtiler ortaya çıkarsa veya bir bakteriyel enfeksiyon şüphesi varsa, derhal bir göz doktoruna başvurmalısınız. Uygun tedavi ve önlemlerle bakteriyel konjonktivitten hızla kurtulabilirsiniz.
---
Bu önlemlere uyulması, yüzme havuzlarında sağlıklı ve güvenli bir ortamın korunmasına yardımcı olabilir. Unutmayın ki hijyen kurallarına uymak, kendi sağlığınızın yanı sıra diğer havuz kullanıcılarının sağlığını da korur.
Sosyal ve Ticari Kullanım Amaçlı Havuzlarda Bakım Önerileri
Okullar için Havuz Kimyasallarının Önemi
Halka açık havuzlarda su kalitesini neler belirler?
Havuzu Kaparken En Çok Sorulan Sorular
Başarıyla Havuz Açmanın Yolları
Havuzlarda oluşan lekeleri tanımanın yolları
Havuzlarda klor azaltmanın yolları
Su Şartlandırma Sistemlerinde Kireçlenmenin Sebepleri
Yüzme havuzu bakımında en çok sorulan 3 soru
Havuz Bakımı Oteller İçin Neden Önemli?
Yüzme Havuzu Yapmanızla Hayatınızın Değiştiğini Gösteren 10 Adım
Havuz suyunda oluşabilecek en kötü kimyasal kombinasyonlar
Havuz suyundaki zararlı bileşenlerden korunmanın yolları
Kazana gönderilen düşük sıcaklıktaki besleme suyu işletmenize nasıl zarar verebilir?
Havuzunuzda neden yosun oluşur?
Havuz yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken sorular
Havuzunuzu nasıl kışa hazır hale getirebilirsiniz?
Yüzme havuzları nasıl daha sağlıklı hale getirilir?
5 maddede nasıl çocuk dostu havuz yaratılır?